Uvedomujem si všetky dôsledky, ktoré zrušenie deaflympiády prináša

14.02.2011 Poprad

Vysoké Tatry 14. februára (TASR) – Už tento piatok (18.2. ) mali vo Vysokých Tatrách odštartovať 17. Zimné deaflympijské hry (ZDH).
Nestane sa tak, deaflympiáda bola presne týždeň pred jej plánovaným začiatkom zrušená a športovci sa sklamaní vracajú domov. Šéf Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromír Ruda však odmieta, že by sa zbavoval zodpovednosti za zmarenú deaflympiádu.
„Uvedomujem si všetky dôsledky, ktoré zrušenie deaflympiády prináša, nikam som nezmizol, ale považujem za dôležitejšie, než odpovedať na mediálne otázky, okamžite začať pracovať na eliminácii týchto dôsledkov a zabezpečení finančných prostriedkov, aby boli všetky vzniknuté podlžnosti čo najskôr uhradené, “ uvádza vo svojom stanovisku, ktoré zaslal médiám Ruda. Podľa neho sú lžou vyhlásenia výkonnej riaditeľky medzinárodného deaflympijskeho výboru (ICSD) Tiffany Granforsovej, ktorá tvrdí, že všetky dokumenty, ktoré dostávala od SDV sú nepravé.
„Hry boli logisticky naozaj veľmi dobre pripravené, rokovali sme predsa s riadnymi podnikateľskými subjektmi, ubytovacími zariadeniami, športoviskami, “ dodáva Ruda. Je však potrebné pripomenúť, že týždeň pred začiatkom hier nebolo isté, na akých športoviskách sa 17. ZDH budú konať. Deaflympiádu pre nezaplatenie záväzkov z programu vyškrtlo stredisko Jasná i Štrbské Pleso. Hokejové zápasy sa mali podľa informácií uvedených na internetovej stránke SDV konať v Liptovskom Mikuláši, čo však rezolútne odmietli zástupcovia mesta. Otázny bol otvárací ceremoniál na Štrbskom Plese i curlingové zápasy v Ružomberku.
Na Štrbskom Plese sa už počas minulého týždňa pripravovala ruská delegácia, ktorá Tatry opustila sklamaná. Podobne to bolo aj s Ukrajincami. „Nepodarilo sa už zastaviť príchod japonskej delegácie, takže táto je tiež v Tatrách, členovia SDV, ktorí sú v Tatrách, im pomáhajú v zariaďovaní všetkého potrebného pre návrat domov, “ uvádza Ruda vo svojom stanovisku.
Podľa neho je hlavným dôvodom zrušenia deaflympiády to, že sa organizátorom nepodarilo zabezpečiť finančné prostriedky včas. „V priebehu januára 2011 som dostal informáciu, že potrebné prostriedky budem mať k dispozícii do konca februára, čo je pochopiteľne neskoro, “ tvrdí Ruda. Neistota, ktorú podľa neho vytvárali médiá, spôsobila odstúpenie hlavného sponzora. „Oslovil som viaceré podnikateľské subjekty doma i v zahraničí, avšak všade som narazil na obrovské obavy vyvolané mediálnymi informáciami a požiadavkami viacnásobných záruk, “ doplnil šéf SDV.
Príležitosťou ako hry zachrániť bola aj možnosť preložiť ich o dva týždne, čo však podľa Rudu rezolútne odmietla výkonná riaditeľka ICSD. „Jej prístup sa od tohto okamihu otočil o 180 stupňov. Začala všetko spochybňovať s evidentným cieľom dosiahnuť zrušenie hier, “ uvádza ďalej v stanovisku Ruda. Hoci čelí obvineniam zo sprenevery 1,7 milióna eur, odmieta tvrdenia, že v súvislosti s organizáciou ZDH ide o zámerný a plánovaný podvod.
„Nebude to hneď, ale všetky záväzky, vrátane investičných akcií, splním a vyrovnám, nebudem už pokračovať v mediálnych vyhláseniach, ale v práci na eliminácii dôsledkov a rehabilitovaní mena Slovenska, “ dodáva Ruda.
V súvislosti s deaflympiádou sa mali v Levoči a Kežmarku rekonštruovať zimné štadióny, avšak zo stavieb ostali len torzá. Mesto Levoča plánuje podať žalobu za neuskutočnenie investičného zámeru. Prípad sprenevery 1,7 milióna eur určených na organizáciu hier už rieši banskobystrický súd. Z Tatier odchádzajú sklamaní športovci a Slovensko sa tak nevyhlo medzinárodnej blamáži.
 

Vyberte región